Starting line on a running track, showing numbers from 1 to 5.

Urheilustipendit

Perustutkinto-opintojen rahoittaminen urheilustipendillä on loistava tilaisuus. Lajissaan menestyvä urheilija voi keskittyä harjoitteluun opinto-ohjelmassa, jossa opinnot ja urheilu on suunniteltu sopimaan saumattomasti yhteen.

Stipendejä on tarjolla huippu-urheilijoille, mutta myös niille, joilla ei ole oman lajinsa Suomen mestaruutta. Suosituimmissa lajeissa, kuten koripallossa ja amerikkalaisessa jalkapallossa, kilpailu ykkösdivisioonan valmennuspaikoista ja rahoituksesta on kovaa. Rahoitettavia lajeja on kuitenkin useita ja myös muissa kuin huippudivisioonissa on stipendejä tarjolla.

Urheilustipendejä jaetaan seuraaviin lajeihin:
BaseballFootballIndoor TrackSoccerTrack and FieldWrestling
BasketballGolfLacrosseSoftballVolleyball 
Cross-countryGymnasticsRowingSwimming and DivingWater polo 
FencingIce HockeySkiingTennisWomen's Field Hockey 

 

Divisioonat

Yliopistourheiluun osallistuvat yliopistot on jaettu divisiooniin sen mukaan moneenko lajiin he osallistuvat. Korkeimman eli I divisioonan yliopistojen pitää osallistua vähintään seitsemään yllä mainittuun lajiin. Kun puhutaan varsity-tason urheilusta, tarkoitetaan sillä juuri I divisioonaa. Ylimmän divisioonan pelaajien yläikäraja on 25 vuotta.

NCAA divisioonat I-III

  • Division I 
    • Kovatasoisin
    • Yliopiston tulee osallistua vähintään 14 lajiin
    • Urheilijoiden ikäraja on 25 vuotta
    • Varsity level
  • Division II
    • Lähes yhtä vaativa
    • Yliopiston tulee osallistua vähintään 10 lajiin
    • Stipendit mahdollisesti pienempiä
    • Intramural / Club level
  • Division III
    • Ei urheilustipendejä (ei tarvita "kelpoisuus sertifikaattia")
    • Hyvä vaihtoehto urheilijalle, joka haluaa jatkaa lajiaan opintojen ohessa.

Urheilujärjestöt eli Athletic Associations

Urheilujärjestöt hallinnoivat  yliopistourheilua. Järjestöjen jäsenistä koostuvat edustustot asettavat mm. kaikkia koskevat kilpailu- ja recruiting-säännöt. Suurin urheilujärjestö on National Collegiate Athletic Association NCAA, johon kuuluu yli 900 jäsen yliopistoa, jotka on jaettu kolmeen eri divisioonaan. NCAA:n jäsenyliopistot ovat yleensä 4-vuotisia oppilaitoksia ja oppilaitosten muodostamia ryhmiä, joita kutsutaan konferensseiksi. Kaksi muuta suurempaa urheilujärjestöä ovat National Association of Intercollegiate Athletics NAIA, jonka jäsenyliopistot ovat yleensä pienempiä collegeja ja National Junior College Athletic Association NJCAA, jonka jäsenistö koostuu kaksi-vuotisista oppilatoksista.

NCAA on jaettu kolmeen divisioonaan. Divisioona I on huippukilpasarja, johon kuuluu yli 350 jäsenyliopistoa. Divisioona I:n pelejä seurataan laajasti kansallisessa mediassa ja osa sarjan rahoituksesta tulee mediasopimuksista. Tämän divisioonan urheilijoiden yläikäraja on 25 vuotta.

Divisioona II kuuluu hieman yli 300 jäsenyliopistoa ja kilpailijoiden ja joukkueiden taso on korkea, mutta ei yllä divisioona I tasolle. Myös tämän divisioonan jäsenyliopistoissa on urheilustipendejä, mutta mahdollisesti pienempiä. Tässä divisioonassa urheilu on tasokasta, mutta myös opiskelulle ja harrastuksille jää aikaa.

Divisioona III osallistuu lähes 450 yliopistoa. Tässä divisioonassa pääpaino on alueellisella ja konferessien välisellä kilpailulla. Divisioona III:n lähtökohta on urheilija eikä niinkään yleisö. Divisioona tarjoaa urheilijalle mahdollisuuden sovittaa urheilu ja opiskelu hyvin yhteen. Urheilustipendejä tässä divisioonassa ei ole, mutta opiskelija voi hakea yliopistolta mahdollisesti muuta rahoitusta.

NAIA:n yliopistoissa urheilu on korkeatasoista, mutta ei NCAA sarjojen tasolla. NAIA:an kuluvat yliopistot tarjoavat joitain urheilustipendejä. NJCAA:n jäsenoppilaitokset jakavat niin täysstipendejä kuin osittaista rahoitusta.

Yliopiston sisäänpääsyvaatimukset ja NCAA:n sertifiointi

Urheilustipendin myönnetään vuodeksi kerrallaan ja on uusittavissa koko nelivuotisten opintojen ajaksi. Urheilustipendi voi kattaa kaikki tai vain osan kuluista. Jotta stipendi uusitaan joka vuosi, pitää opintojen edetä ja keskiarvon on pysyttävä tietyllä tasolla. Urheilijan kannattaa valita sellainen yliopisto, jossa haluaisi opiskella vaikka ei urheilustipendiä saisikaan.

Ennen urheilustipendin myöntämistä opiskelijan pitää täyttää yliopiston akateemiset sisäänpääsyvaatimukset. Tämän lisäksi urheilujärjestöt asettavat omat vaatimuksensa urheilijoille. NCAA:lta pitää hakea “kelpoisuussertifikaatti”.

Valmentajan etsiminen

Aloita valmentajan etsiminen ajoissa. Joukkueen/valmentajan valintaan vaikuttavat mm.:

  • Mikä on oma tasosi?
  • Mikä on joukkueen taso?
  • Kuinka paljon saat peliaikaa?
  • Mitä sinulta vaaditaan?
  • Onko juuri sinun aloitusvuotenasi tarjolla juuri se pelipaikka (roster opening) jota sinä pelaat?
  • Ole yhteydessä lajiliittoon Suomessa ja USA:ssa.
  • Juttele amerikkalaisen valmentajan kanssa.

Joukkueita voi alkaa kartoittaa esimerkiksi tutustumalla NCAA:n sivuilta löytyviin tilastoihin: College Sports Statistics and Records.

Omien taitojen markkinointi

Jos lähdet etsimään sopivaa valmentajaa itsenäisesti on itsensä markkinointi tärkeää. Sinun pitää päästä valmentajan tietoisuuteen ja sitten vakuuttaa hänet siitä, että olet paras mahdollinen urheilija hänen joukkueeseensa. Urheilijoiden tekemät videot ovat yksi tärkeimmistä työkaluista, joiden avulla valmentajat arvioivat mahdollisia uusia joukkuejäseniä.

Suomessa on muutamia yrityksiä, jotka avustavat urheilustipendin hakuprosessissa ja valmentajien etsinnässä maksua vastaan.

Lisätietoja